Revamp elektrische borden bij DSM Budgetvriendelijker én praktischer

Maintain
Upgrade

De DSM-vestiging in Genk heeft hoge ambities. De kunststofproducent wil zijn capaciteit van 90 kiloton de komende jaren verdubbelen. Maar dan moeten hun elektrische borden natuurlijk meekunnen. De vraag die zij ons stelden: nieuw of revamp?

“Jaren geleden bouwden we de verdeel- en stuurborden voor deze site”, vertelt manager Service Bart Van Herck. “Nu de vraag naar hun producten stijgt, wil DSM hun output verhogen. Dus moeten hun elektrische borden meegroeien met die ambities. Ze wilden weten wat de beste oplossing was: verder bouwen op de bestaande installatie – een revamp – of nieuwe borden laten ontwerpen en bouwen?”

We maakten een vergelijking tussen nieuwe borden en revamp: naar budget, mogelijkheden én timing.
Manager service Bart Van Herck

“Aangezien wij zowel bouwen als upgraden, kunnen wij voor beide scenario’s een voorstel uitwerken. We maakten voor DSM een vergelijking tussen nieuwe borden en revamp: naar budget, mogelijkheden én timing.”

“Dat begint met een grondig onderhoud van de elektrische borden. Zo krijgen we een goed zicht op de huidige staat en de betrouwbaarheid. Welke materialen zijn obsolete? Zijn de schakelaars nog betrouwbaar? Koper nog in goede staat?”

“Aan de hand van dat onderhoud, inclusief een visuele inspectie, testen en metingen, maken we een inschatting en planning om de kasten gefaseerd te revampen”, vertelt Bart. “Dat scenario zetten we af tegen nieuwe borden. Zo had DSM alles in handen om de juiste keuze te maken.”

Revamp in verschillende fases

“Die keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Van beschikbare budgetten, bijvoorbeeld. Hoe u als bedrijf die borden binnen tien jaar ziet. Gaat u dan nog eens uitbreiden of laat u het uitdoven? Dat speelt allemaal mee in die beslissing. Als bedrijf moet u dus in uw kaarten laten kijken. Alleen zo kunnen wij met ons advies in detail gaan.”

“In dit geval waren de kasten nog in te goede staat om te vervangen. Een onderhoud in combinatie met revamp was veel budgetvriendelijker. Ook interessant: een revamp gaf DSM de flexibiliteit om alles in fases aan te pakken. Eerst dat deel van de productie, dan dat. Zo kunnen wij onze planning afstemmen op hun voorziene shutdowns.”

De borden

  • Onderhoud 30 ASEA-borden. Elk jaar zes.
  • Revamp van onder meer de vermogensschakelaars.

Vraag uw gratis
check-up aan

Wat is de conditie van uw elektrische installatie? Waar zijn er verbeterpunten? U ontdekt het allemaal dankzij een vrijblijvende check-up. Helemaal gratis!