Maintain

Een zorgvuldig onderhoud van uw elektrische installatie garandeert een betrouwbare en veilige werking. Leer hoe u drives, schakelaars, borden en condensatorbatterijen optimaal onderhoudt voor veiligheid en betrouwbaarheid. 

Borden

Wij onderhouden zowel stuurborden als vermogensborden. Voor alle borden is het belangrijk dat ze stofvrij blijven. Opgehoopt stof werkt soms als een geleider, wat dan weer een risico geeft op elektrische doorslag en kan leiden tot kortsluiting of brand. 

In vermogensborden is het eveneens noodzakelijk om regelmatig het aandraaimoment te controleren van alle boutverbindingen van het koper en de kabelaansluitingen. Losse verbindingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld trillingen, kunnen uiteindelijk brand veroorzaken. 

Als het verdeelbord schuiven of lades bevat, controleren we die op een goede mechanische en elektrische werking.  

We voeren dit onderhoud uit op borden van eigen makelij en van andere leveranciers. Meestal combineren we dat met een grondig onderhoud van de belangrijkste elektrische componenten en het onderstation op middenspanning. 

Drives of frequentiesturingen

Om ervoor te zorgen dat drives optimaal blijven functioneren, is regelmatig onderhoud van cruciaal belang. Met een periodieke inspectie en reiniging van de drives voorkomt u dat stof en vuil zich ophopen en zo de interne componenten beschadigen. Ventilatoren verwisselen is noodzakelijk vanaf een bepaald vermogen. Zo dient u bij kleinere drives enkel de externe ventilator te wisselen. Bij grotere komt daar de interne ventilator bij. Daarnaast is het nodig om elke 9 jaar de condensatorbatterij en elke 12 jaar de IGBT’s van de drive te veranderen. 

Firmware-updates zijn ook van groot belang bij het onderhoud van drives. Fabrikanten brengen die updates uit om bugs te verhelpen, prestaties te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen. Door uw drives up-to-date te houden, profiteert u van de nieuwste technologieën en optimaliseert u uw energieverbruik. Bovendien is het aan te raden om regelmatig een back-up te nemen van de driveparameters. Zo staan uw gegevens opgeslagen voor het geval er iets onverwachts gebeurt. 

Transformatoren en middenspanning

Wanneer u onderhoud plant op laagspanningsverdelingen of MCCs (Motor Control Centers), kunt u dat combineren met een onderhoud van de middenspanningsverdeling en bijhorende transfo(’s) 

Interventie

Onverwachte stilstanden zorgen voor hoge kosten en stress in uw organisatie. Met onze 24/7 wachtdienst lossen wij uw elektrische stilstanden mee op. Soms moeten we daarbij snel componenten vervangen. Daarvoor beschikken we over een mobiele koperpons en plooimachine en een beperkte stock van materiaal.  

Het P&V Pact stap voor stap

We brengen uw elektrische installatie en de staat ervan nauwkeurig in kaart. 

We stellen een onderhoudsplan op, volgens een standaardformule of op maat. Zo weet u welke kleine en grote werken u wanneer mag verwachten. 

Onze techniekers komen op het afgesproken moment langs voor het onderhoud. U ontvangt een rapport over de uitgevoerde werken, zodat u steeds inzicht hebt. 

Wanneer het nodig is, adviseren we u over scenario’s om uw installatie te verbeteren, zoals een revamp, upgrade of vernieuwing. Ook voor de uitvoering van die werken mag u op ons rekenen. 

Elektrische vermogensschakelaars zijn vaak niet de hoogste prioriteit van onderhouds- en facility managers. “Zolang ze werken, hebben ze geen onderhoud nodig”, is de redenering. Helaas zien we in de praktijk nog steeds veel onverwachte storingen door achterstallig onderhoud of een gebrek eraan. Dergelijke calamiteiten leiden dikwijls tot hoge kosten wegens productieverlies en ontevreden klanten en bijgevolg tot stress.  

Vermogensschakelaars bestaan uit mechanische onderdelen die de elektrische stroom onderbreken. Als uw stroomonderbrekers niet werken zoals ontworpen, kan dat leiden tot ernstige schade aan de apparatuur en zijn ze een gevaar voor uw fabriekspersoneel. 

Hieronder ziet u een Siemens 3WL-schakelaar die al 20 jaar niet was onderhouden. Tijdens het onderhoud werd duidelijk dat deze schakelaar niet meer tijdig afschakelde en geen beveiliging meer bood voor overbelasting en kortsluiting. Het vet in het schakelmechanisme was uitgehard en zorgde ervoor dat de schakelaar volledig blokkeerde. De schakelaar moest in zijn geheel worden vervangen. 

Gelijkaardige voorbeelden toonden zelfs al na tien jaar zonder onderhoud ernstige tekortkomingen. 

Wat doen wij tijdens het onderhoud van een schakelaar? 

  • Controle door specifieke weerstandsmetingen 
  • Nazicht en hersmeren, van onder andere de inschakelveer 
  • Stroominjectie om de correcte werking van de tripunit te garanderen  
  • Rapportering 

P&V Pact

Zoekt u complete gemoedsrust wanneer het op uw elektrische borden aankomt? Wilt u storingen en onverwachte shutdowns vermijden? Zoekt u één aanspreekpunt voor uw installatie? Reken op Cirqui als uw proactieve partner. Het P&V Pact is een servicecontract dat de veiligheid en betrouwbaarheid van uw verdeelborden garandeert gedurende hun volledige levenscyclus. En dat zowel met standaardformules als oplossingen volledig op maat van uw bedrijf. 

Het P&V Pact is 

  • Preventief onderhoud 
  • Snelle responstijd 
  • Korting en voorrang bij interventies 

Bijkomend bij een nieuwe installatie: 

  • 24 maanden garantie 
  • Gratis check-up na 1 jaar 

Vraag uw gratis
check-up aan

Wat is de conditie van uw elektrische installatie? Waar zijn er verbeterpunten? U ontdekt het allemaal dankzij een vrijblijvende check-up. Helemaal gratis!