Schuif per schuif naar een smart MCC Van oude elektrische borden naar modern power management

Upgrade

Revamp alleen mogelijk op bordniveau? Mis. Energiemonitoring alleen iets voor nieuwe elektrische borden? Weer mis. Het bewijs daarvan is de upgrade naar smart MCC die we uitvoerden bij Chevron Phillips Chemical.

Chevron Phillips Chemical is een wereldspeler in de productie van etheen en polyetheen. Ze leveren onder meer de grondstoffen voor het type smeerolie dat gebruikt wordt om machines en motoren draaiende te houden. Aan óns om het productieproces van hun site in Beringen draaiende te houden. Daar waren de componenten van hun motor control center (MCC) namelijk verouderd. Daardoor vormden hun elektrische borden een risico voor de bedrijfszekerheid.

“In zo’n situatie is de eerste vraag altijd: nieuwe borden engineeren en bouwen of de bestaande vernieuwen? Aangezien wij beide doen, kunnen wij een voorstel voor de twee scenario’s uitwerken”, vertelt manager service Bart Van Herck. “We zetten de voor- en nadelen tegen elkaar af, vergelijken de budgetten, maken een planning op… Zo geven we de klant alle informatie in handen om de voor hem juiste beslissing te maken.”

Revampen kan op verschillende niveaus. Een heel bord ineens. Schuif per schuif. Of op het niveau van de platines of die van de schakelaars.
Manager service Bart Van Herck

Extra shutdown overbodig

Voor Chevron Phillips Chemical bleek revampen de beste keuze. Een revamp van de schuiven. “Het is een misverstand dat we bij een revamp alles in één keer moeten aanpakken. Vergelijk het met een woning. U kan ofwel gaan voor een totaalrenovatie. Ofwel kamer per kamer aanpakken. In dat laatste geval duurt de verbouwing langer, maar kan u de renovatie faseren en de kosten spreiden.”

“Door schuif per schuif te revampen, kon Chevron Phillips Chemical hun investering en de werken spreiden in de tijd. Ook een pluspunt: een extra, langdurige shutdown was niet nodig. We planden de werken in naargelang de al voorziene shutdowns.”

“Chevron Phillips Chemical heeft een tiental reserve-schuiven. Dat laat ons toe om in elke fase datzelfde aantal naar ons atelier te halen. Hier vervangen we dan de verouderde componenten en brengen we alles naar de standaard van vandaag. We proberen alles zo te maken dat de schuiven voor 99% plug-and-play zijn.”

“Alles in orde? Dan gaan we tijdens een geplande shutdown ter plaatse om de schuiven te herinstalleren. Samen met de laatste aanpassingen on site. Inschuiven, finetunen en het productieproces kan weer starten. En dan
is het weer aan de volgende serie schuiven. Het eindresultaat is een MCC die er weer jaren tegen kan.”

Revampen én smart maken

Opdracht één was om de borden naar de standaard van vandaag te brengen.

Opdracht twee: maak de MCC smart, zodat energiemonitoring mogelijk wordt. “Bij smart wordt er bijna automatisch gedacht aan nieuwe borden. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook op bestaande borden kunnen wij smart-aspecten integreren”, vertelt Bart Van Herck. “Zo heeft Chevron Phillips Chemical nu een perfect zicht op het energieverbruik van hun verschillende lijnen én kunnen ze dat energieverbruik ook vanop afstand opvolgen.”

Over de werken

Revampen van 105 schuiven naar smart MCC.

  • In verschillende fases over een periode van twee jaar.
  • Integreren smart-componenten: Tesys T met Ethernet com. en HMI.

Vraag uw gratis
check-up aan

Wat is de conditie van uw elektrische installatie? Waar zijn er verbeterpunten? U ontdekt het allemaal dankzij een vrijblijvende check-up. Helemaal gratis!