Als de stille werker van zich laat horen – iets uit de kast

De kleinere varianten zitten in de kast, de grote versies vormen een kast op zich. Condensatoren zijn stille werkers die het teveel aan reactieve stroom van elektrische motoren compenseren. Maar na verloop van tijd neemt dat compenserend vermogen af. En dat houdt bepaalde risico’s in.

“Je kan het vermogen van een elektrische motor vergelijken met een pintje”, begint Pawandeep Singh, account manager bij Cirqui. “Het bier is het actief vermogen, de schuimkraag het reactief vermogen. Een pint zonder kraag ziet er niet smakelijk uit. En een motor zonder reactief vermogen – zonder magnetisatie dus – zal niet draaien. Het één kan niet zonder het ander.”

Het is de functie van een condensator om dat reactief vermogen te compenseren. Deze component garandeert een optimale cosinus phi wanneer er te veel reactieve stroom wordt gebruikt. Omdat de industrie veel en zware motoren inzet, staan daar ook de meeste condensatoren. Dat zijn kasten op zich, custom built. “In mindere mate komen ze ook voor in de kasten, vaak in gebouwen. Omdat er hier elektrische motoren nodig zijn voor onder meer de ventilatoren.”

Aan alle maintenance én facility managers...

Daarom is dit een oproep aan maintenance managers én facility managers: onderhoud is een must. “Na vijf à acht jaar verliest een condensator stilaan vermogen. Het gevolg daarvan zijn pieken in het reactieve stroomverbruik en dus mogelijke boetes van de netbeheerder. In uitzonderlijke gevallen kan een doorslag in een  condensator een brand veroorzaken. Met grote gevolgen voor de laagspanningsborden en componenten in de buurt.”

“Laat je condensatoren dus tijdig controleren. Na die meting weet je hoe het zit met het compenserende vermogen en of al de verschillende trappen nog werken. Wij nemen het onderhoud van de condensatoren standaard mee tijdens dat van de borden”, besluit Pawandeep. Naast de condensatoren zelf zijn er ook de contactoren (of solid-state relais) en de regelaar, die uiteindelijk een upgrade nodig hebben. Zo ben je zeker dat je stille werker blijft doen wat hij moet doen.

Zicht op de zaak

Een meting is een momentopname. Is het zinvol om de status van een condensator 24/7 te kunnen opvolgen? “Neen, zo ver zou ik niet gaan. Wél zinvol is om foutmeldingen te kunnen opvolgen op de regelaar. Daar zie je meteen of er iets aan de hand is.”

Vraag uw gratis
check-up aan

Wat is de conditie van uw elektrische installatie? Waar zijn er verbeterpunten? U ontdekt het allemaal dankzij een vrijblijvende check-up. Helemaal gratis!